Naleśniki z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy jabłka, następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Dusimy pod przykryciem 40-60 minut w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać.
2.Do miski wlewamy wodę, mleko, dodajemy jajko, sól, mieszamy, stopniowo przesiewamy mąkę i wlewamy olej (do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Patelnię rozgrzewamy i smażymy naleśniki już bez dodatku tłuszczu. Na talerz wykładamy naleśnik, smarujemy musem, składamy w trójkąt i posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
Porady
Mus ma delikatny posmak masła. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie i aromatyczne to pod koniec smażenia może dodać cukier i cynamon.
Komentarze