Naleśniki z musem jabłkowym

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Naleśniki rozpływają się w ustach, a dzięki musowi mają niepowtarzalny smak.

  • 60 min

Składniki:

  • Mus jabłkowy:
    - 1 kg słodkich jabłek
    - sok z cytryny
    - 2 łyżki masła
    - ewentualnie cukier i cynamon

    Naleśniki:
    - 250 ml mleka
    - 250 ml wody mineralnej niegazowanej
    - 125 ml oleju
    - 1 jajko
    - szczypta soli
    - 2 kopiate łyżki cukru
    - około 50 dkg mąki
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłka 1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy jabłka, następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Dusimy pod przykryciem 40-60 minut w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać.
  • mus 2. Do miski wlewamy wodę, mleko, dodajemy jajko, sól, mieszamy, stopniowo przesiewamy mąkę i wlewamy olej (do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Patelnię rozgrzewamy i smażymy naleśniki już bez dodatku tłuszczu. Na talerz wykładamy naleśnik, smarujemy musem, składamy w trójkąt i posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!

Porady

Mus ma delikatny posmak masła. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie i aromatyczne to pod koniec smażenia może dodać cukier i cynamon.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować