naleśniki z meksykańskim farszem

4.5 (147 ocen)

  • 45 min

Bardzo syte, kolorowe jedzonko :)

  • 45 min

Składniki:

  • 400 gramów mielonej wieprzowiny ( u mnie łopatka)
    0,5 słoiczka mieszanki meksykańskiej
    200 gramów pieczarek
    1 duża cebula
    1 strąk czerwonej papryki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, ostra papryka lub słodka wg upodobań
    dodatkowo: około 8 - 10 naleśników
    około 100 gramów sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z meksykańskim farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso podsmażyć z cebulką w rondlu, dodać przyprawy, zmiażdżony czosnek, zalać 1 szklanką wody, gotować do zredukowania sosu, pod przykryciem.


    Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na złoto na oleju, dodać do mięska. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w paseczki paprykę, do zeszklenia, dodać do mięsa. Mieszankę odsączyć z zalewy, również dodać do sosu mięsnego, zagotować przez chwilkę. Następnie dodać koncentrat, wymieszać, zagotować, doprawić na ostro lub łagodnie, jak kto lubi.

    Na to danie mam dwie propozycje podania, jedna, taka jak na zdjęciu głównym.

Porady

Druga propozycja podania to: posmarować naleśniki farszem (nie za dużo), zwinąć w ruloniki, poukładać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym poobkładać paseczkami sera żółtego, zapiec w piekarniku w 200 stopniach, do rozpuszczenia sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Fasola czerwona Kukurydza Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować