Naleśniki truskawkowe (ciasto naleśnikowe z truskawkami)

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób

Ciasto jest elastyczne oraz posiada kuszący smak i aromat truskawek. Koniecznie wypróbujcie ten patent - również z innymi owocami.

  • 15 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • (8 sztuk o średnicy 18-20 cm)
    Ciasto:
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
    1/3 szklanki wody gazowanej
    około 3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 szczypta soli
    2 łyżki oleju
    Ponadto:
    10g truskawek liofilizowanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Naleśniki

Naleśniki truskawkowe (ciasto naleśnikowe z truskawkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztrzepane jajko należy wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli.
    Następnie wsypać mąkę i cukier.
    Po ponownym rozmieszaniu wmieszać pokruszone truskawki (*), a na końcu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni).
    (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
    Na rozgrzanej patelni (**) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę (***) ciasta.
    Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.

Porady

(*) Truskawki można zmielić na pył i tym samym uzyskać fajny kolor placków, lecz moja córka lubi, aby wi cieście znajdowały się truskawkowe kawałeczki. (**) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. Po za tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają. Jeśli macie problemy przyklejaniem się naleśników - możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić. (***) Czasami smażę grubsze placki, gdyż lubimy je w wersji solo. Nadal są one miękkie oraz elastyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować