Naleśniki "COCO"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób

Wymyśliłam je na szkolną imprezę "Mardi Gras" ( z franc. "tłusty wtorek). Zrobiły furorę i wygrały 1 miejsce!

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Czekoladowe ciasto naleśnikowe:

    500 ml mleka
    1,5 szklanki mąki
    2 czubate łyżki kakao
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki oleju

    Masa śmietankowa:

    500 ml śmietanki 30-36 %
    cukier puder do smaku

    Dekoracja i przełożenie:

    sos karmelowy lub mleko skondensowane słodzone
    tabliczka białej i ciemnej czekolady
    płatki migdałowe
    srebrne kuleczki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki Karmel

Naleśniki "coco" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe:
    Jajka wbij do miski i ubij z cukrem na gęsty kogel mogel.
    Dodaj mleko i olej. Całość wymieszaj energicznie, Mąkę przesiej razem z kakao, wymieszaj i wsyp do mokrych składników.
    Połącz wszystko razem i odstaw na jedną godzinę, aby ciasto "odpoczęło".
  • 2. Masa śmietankowa:
    Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Jeżeli chcesz możesz dosłodzić masę 2 łyżkami cukru(Uwaga:naleśniki będą wtedy bardzo słodkie). Masę schłódź przez 30 minut w lodówce.
  • 3. Czekolada i migdały:
    Pół tabliczki białej i gorzkiej czekolady posiekaj i odstaw do lodówki. Resztę roztop w kąpieli wodnej (osobno! :)) i przełóż do dwóch strunowych woreczków. Odetnij mały rożek i odstaw.
    Migdały wysyp na patelnię i lekko podpraż, aż nabiorą złotego koloru. Odstaw do wystygnięcia.
  • 4. Smażenie:
    Patelnię natłuść lekko dowolnym tłuszczem i rozgrzej. Porcję ciasta naleśnikowego wylej na średnio rozgrzaną patelnię i smaż około 1 minuty z każdej strony. Upieczone naleśniki odstaw do ostygnięcia.
  • 5. Przełożenie i dekoracja:
    Na talerzyku ułóż naleśnik. Posmaruj go lekko sosem karmelowym lub mlekiem skondensowanym. Nałóż około 2 czubatych łyżek masy śmietankowej, rozprowadź. Posyp czekoladą i migdałami. Naleśnik złóż w " kopertę".
    Ciemną czekoladą zrób na naleśniku fantazyjne "esy-floresy". Białą czekolada narysuj wzorek i dodaj cukrowe perełki.

Porady

Jeśli nie lubimy zbyt słodkich deserów, możemy oprócz masy karmelowej dodać kwaśne owoce: maliny, jeżyny czy porzeczki, lub kwaśny dźem. Takie połączenie smaków będzie ciekawym zestawieniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować