Najprostsza ogórkowa

4.5 (155 ocen)

Jedna z ulubionych moich zup. Bardzo prosta, szybko się ją robi ale jakże jest smaczna. Ja uwielbiam mega kwaśną a Wy?

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków kiszonych
    ok 2,5 l bulionu
    1 pęczek koperku
    200 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka masła
    sól
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Najprostsza ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie ogórków 1. Bulion podgrzać. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać.
  • podsmażanie ogórków 2. W garnku roztopić masło i podsmażyć pokrojone ogórki ok 7 min. Do podsmażonych ogórków wlać gorący bulion. Gotować ok 20 min. na wolnym ogniu. Po tym czasie przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Gotowa zupa. Smacznego! 3. Śmietanę zahartować, wlać do zupy gotować jeszcze ok 5 min. Dodać posiekany koperek. Wymieszać. Zupę podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!

Porady

Do tej zupy można wykorzystać rosół który nam pozostał z poprzedniego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować