Najprostsza drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do większej miski wsypać drożdże i cukier. Rozgnieść do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Mleko podgrzać i ciepłe dodać do miski, zamieszać. dodać 1 żółtko, zamieszać. Dodać mąkę i ewent. aromat. Nie mieszać, przykryć sciereczką i zostawić w cieple na 40 min, aż drożdzę zaczną "pracować" i pojawią się bąbelki.
Zrobić kruszonkę:
mąkę , cukier i margarynę ugniatać w miseczce palcami aż powstanie kruszonka.
Przygotować owoce: jagody umyć ewent, posłodzić, maliny umyć.
Ciasto wyrabiać ręka, dodać olej i dalek wyrabiać ok 5min.
Zostawić pod ściereczką na 10 minut do wyrośnięcia.
Przełozyć na natłuszczoną blachę(nie trzeba rozwałkowywać), posmarować białkiem, posypać owocami i kruszonką.
Wstawić do zminego piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec ok 30 minut. pozostawić do ostygnięcia w piekarniku.
Porady
Ciasto najlepiej zostawić w cieple wtedy dobrze wyrośnie.
Mleko nie może być gorące- tylko podgrzane
Komentarze