Najprostsza Drożdżówka

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Najprostsza drożdżówka która "robi się sama" doskonała z owocami.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 szkl. cukru
    5 dag. drożdży
    niepełna szklanka mleka
    1 jajo
    ok 3 szkl. mąki- 0,5 kg
    2-3 łyżki oleju
    ewent. aromat
    margaryna do smarowania blachy
    owoce: jagody i maliny (mogą być też cząstki jabłek, śliwek, truskawki)

    kruszonka:
    150g. maki
    100g. cukru
    1/4 kostki margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Najprostsza drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większej miski wsypać drożdże i cukier. Rozgnieść do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Mleko podgrzać i ciepłe dodać do miski, zamieszać. dodać 1 żółtko, zamieszać. Dodać mąkę i ewent. aromat. Nie mieszać, przykryć sciereczką i zostawić w cieple na 40 min, aż drożdzę zaczną "pracować" i pojawią się bąbelki.
    Zrobić kruszonkę:
    mąkę , cukier i margarynę ugniatać w miseczce palcami aż powstanie kruszonka.
    Przygotować owoce: jagody umyć ewent, posłodzić, maliny umyć.
    Ciasto wyrabiać ręka, dodać olej i dalek wyrabiać ok 5min.
    Zostawić pod ściereczką na 10 minut do wyrośnięcia.
    Przełozyć na natłuszczoną blachę(nie trzeba rozwałkowywać), posmarować białkiem, posypać owocami i kruszonką.
    Wstawić do zminego piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec ok 30 minut. pozostawić do ostygnięcia w piekarniku.

Porady

Ciasto najlepiej zostawić w cieple wtedy dobrze wyrośnie. Mleko nie może być gorące- tylko podgrzane

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować