Nie może się nie udać, nie ma takiej możliwości. Poradzi z nią nawet początkujący
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon
4 szklanki startych na dużych oczkach jabłek ( takich które maja w sobie dużo soku)
pół kostki masła ( 100g ) zimnego
Najprostsza szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
*Mąkę, cukier, kaszę, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 części ( po szklance)
* Na dno tortownicy wysypujemy 1 część sypkich składników, wykładamy połowę jabłek, przysypujemy cynamonem, drugą częścią sypkich składników, na to wykładamy resztę jabłek, a następnie przykrywamy pozostałą częścią sypkich składników. Na wierzch starkowujemy na dużych oczkach masła, równomiernie rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Pieczemy ok 70 minut w 170 st.
Komentarze