Sernik ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sezon na śliwki tuż tuż, dlatego proponuję go wykorzystać w najlepszy z możliwych sposobów.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    10 dag mąki,
    10 dag masła,
    1 jajko,
    5 łyżek cukru,
    2 łyżki śmietany,
    cukier waniliowy,
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    50 dag śliwek

    Masa:
    50 dag serka homogenizowanego,
    10 dag cukru,
    1 jajko,
    2 łyżki budyniu śmietankowego,
    3 łyżki masła,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    cukier waniliowy

Sernik ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  • 2. Blachę (25x36) posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem, piec ok. 15 minut w temp. 200 stopni, żeby ciasto się lekko zrumieniło.
  • 3. Śliwki umyć, osączyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
  • 4. Masa: białko ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować, wymieszać z pianą.
  • 5. Na podpieczonym cieście ułożyć śliwki przeciętą częścią do góry, zalać masą serową.
  • 6. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Piec ok. 45 minut, udekorować śliwkami, posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy