Najłatwiejszy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margaryne/masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po jednym jajku. Miksujemy. Stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto ma mieć luźną konsystencję.
Większą połowę ciasta wylewamy do blaszki (20x32) i przez ok 15 minut podpiekamy w piekarniku w 160 stopniach.
Jabłka po umyciu obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, odciskamy sok. Starte jabłka mieszamy z przyprawą do szarlotki, dorzucamy rodzynki.
Z piekarnika wyjmujemy podpieczone ciasto, wykładamy na nie starte jabłka i na wierzch wylewamy pozostałe ciasto. By ciasto nie przylepiało nam się do jabłek pomagamy sobie maczając łyżkę w zimnej wodzie i nią rozsmarowujemy ciasto.
Pieczemy jeszcze ok 40 minut w 160 stopniach.
Porady
Do jabłek można dodać także żurawinę, jagody goji. Kto co lubi, albo zrobić bez dodatków.
Komentarze