Najłatwiejszy jabłecznik

4.5 (154 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwy do wykonania jabłecznik z dodatkiem rodzynek. Podstawę stanowi ciasto ucierane.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jaj,
    1 kostka margaryny/masła,
    1 szklanka mąki pszennej,
    1 szklanka mąki ziemniaczanej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3/4 szklanki cukru

    Dodatkowo:
    2-3 kg jabłek,
    1 przyprawa do szarlotki,
    10-15 dkg rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik

Najłatwiejszy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margaryne/masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po jednym jajku. Miksujemy. Stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto ma mieć luźną konsystencję.
    Większą połowę ciasta wylewamy do blaszki (20x32) i przez ok 15 minut podpiekamy w piekarniku w 160 stopniach.

    Jabłka po umyciu obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, odciskamy sok. Starte jabłka mieszamy z przyprawą do szarlotki, dorzucamy rodzynki.

    Z piekarnika wyjmujemy podpieczone ciasto, wykładamy na nie starte jabłka i na wierzch wylewamy pozostałe ciasto. By ciasto nie przylepiało nam się do jabłek pomagamy sobie maczając łyżkę w zimnej wodzie i nią rozsmarowujemy ciasto.
    Pieczemy jeszcze ok 40 minut w 160 stopniach.

Porady

Do jabłek można dodać także żurawinę, jagody goji. Kto co lubi, albo zrobić bez dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować