Czerwone papryki nadziewane mieszanką kaszy pęczak i zielonej soczewicy z dodatkiem kurczaka oraz pieczarek, zapieczone z żółtym serem...to świetna przystawka czy przekąska na wieczór z przyjaciółmi
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
4 papryki czerwone
2 cebule
1 filet z kurczaka
200 g pieczarek
50 g soczewicy zielonej ( ok. 1/4 szklanki)
100 g kaszy pęczak ( ok. 1/2 szklanki)
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 i 1/2 szklanki wody
100 g sera żółtego
1 jajko
sól, pieprz
papryka słodka mielona
papryka chili
olej do smażenia
Nadziane papryczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli i smażymy do momentu, aż nie będzie surowy. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Pieczarki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię do kurczaka i smażymy, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Zestawiamy z ognia.
2.Kaszę pęczak razem z soczewicą zieloną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. W garnku zagotowujemy wodę, wlewamy bulion drobiowy i wrzucamy pęczak z soczewicą. Gotujemy około 15-20 min., aż cała woda zostanie wchłonięta. Następnie mieszamy z kurczakiem i pieczarkami. Przyprawiamy do smaku, jeśli to konieczne. Do farszu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
3.Papryki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy nasiona. Połówki papryk napełniamy przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 min
4.Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Po 20 min. papryki wyciągamy, posypujemy wierzch startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 min.
Podajemy na gorąco.
Komentarze