Nachosy

4.5 (145 ocen)

  • 15 min

Domowy sposób na mniej kaloryczną przekąskę meksykańską. Chrupiące i pyszne. Idealne w połączeniu z ostrym sosem salsa ale również z sosem jogurtowym.

  • 15 min

Składniki:

  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
    2 łyżki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
    ciepła woda
    przyprawy np. pieprz cayenne, czosnek, bazylia, oregano, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Chipsy

Nachosy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z przyprawami wsypujemy do miski.
  • 2. Dodajemy ciepłej wody, ale stopniowo ciągle wyrabiając ciasto. Musi być elastyczne i odchodzić od rąk. W razie potrzeby dodać mąki lub wody.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy w małe trójkąty.
  • 4. Rozgrzewamy patelnię (w wersji dietetycznej bez oleju) z tłuszczem . Smażymy trójkąty przez chwilę, aż pojawią się charakterystyczne pęcherzyki.
  • 5. Podajemy z sosem lub solo. Najlepiej smakują ciepłe, prosto z patelni, dlatego jeśli nie jemy ich od razu najlepiej lekko je podgrzać na suchej patelni przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Mąka kukurydziana Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować