Muszelkowa zapiekanka

0 (0 ocen)

Idealne na obiad, deser lub kolację. Zapiekanka znikła w oka mgnieniu. To chyba najlepszy dowód, że wszystkim smakowała!

Składniki:

  • Forma o średnicy 26 cm
    Składniki podstawowe:
    • Około 16 sztuk muszelek makaronowych,
    • 0,5 kg sera białego,
    • 3 jajka
    Składnik podstawowy-dodatkowy:
    • Bakalie –około 3/4 szklanki
    Składniki robocze:
    • 1 cukier waniliowy,
    • Cukier kryształ do smaku-około 1-1,5 łyżki,
    • 1 łyżka śmietany do zagęszczenia spoiwa,
    • Tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Muszelkowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowane muszle 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy.
  • przygotowane naczynie 2. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. U mnie jest to masło.
  • przygotowanie sera 3. Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier waniliowy, dwa żółtka oraz około 0,5 łyżki cukru kryształu. Całość dokładnie mieszamy (miksujemy).
  • dodanie bakalii 4. Bakalie kroimy na mniejsze części ( u mnie jest to mieszanka daktyli, rodzynek, orzechów i moreli).
    Do gotowej masy serowej dokładamy bakalie. Mieszamy całość.
  • przygotowanie spoiwa 5. Masą serowo-bakaliową wypełniamy ugotowane muszle.
    W oddzielnym garnuszku umieszczamy 1 całe jajko oraz 2 pozostałe białka. Dodajemy do nich śmietanę oraz cukier do smaku. Miksujemy.
  • układanie muszli 6. Połowę spoiwa wylewamy na dno przygotowanego naczynia. Układamy na nim wypełnione muszle.
  • przed pieczeniem 7. Całość polewamy pozostałą ilością spoiwa. Muszle zapiekamy około 30 minut w 180˚C.
    Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Makaron Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować