Muszelkowa przystawka

4.5 (162 ocen)

Taka przystawka powstaje bardzo szybko. Dekoracje możemy zmieniać w zależności od tego co posiadamy w domu. Oba kremy mają przyjemny smak, mi osobiści bardziej smakował eksperyment w kremem z salami!

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 250 g serka mascarpone,
    • Około 12 sztuk makaronu muszle,
    • 2 jajka
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    • 6 plasterków salami ( 4 do farszu, a 2 do dekoracji),
    Składniki robocze:
    • Sok z cytryny,
    • Kurkuma,
    • Sól, pierz, ostra papryka do smaku,
    Do dekoracji:
    • 1 ogórek kiszony,
    • 1 plasterek papryki konserwowej,
    • Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Przekąski

Muszelkowa przystawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowane jajka 1. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane i przestudzone obieramy ze skorupki.
  • ugotowany makaron 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy.
  • napełnianie 3. W trakcie gdy makaron stygnie przygotujemy wypełnienie- nadzienie z kurkumą i salami.
    W tym celu serek dzielimy na 2 części. Do pierwszej części dokładamy 4 pokrojone plasterki salami. Miksujemy całość i doprawiamy ostrą papryką. Farszem napełniamy połowę muszelek.
    Do drugiej części serka wciskamy do smaku sok z cytryny. Dokładamy kurkumę i miksujemy. Doprawiamy do smaku. Nadzieniem wypełniamy drugą połowę muszli.
    Na muszle z jasnym nadzieniem nakładamy po cząstce jajka oraz po plasterku ogórka. Muszle z nadzieniem z salami dekorujemy papryką i kawałkami salami.
    Całość układamy na talerzyk i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować