Taka przystawka powstaje bardzo szybko. Dekoracje możemy zmieniać w zależności od tego co posiadamy w domu. Oba kremy mają przyjemny smak, mi osobiści bardziej smakował eksperyment w kremem z salami!
Składniki:
Składniki podstawowe:
• 250 g serka mascarpone,
• Około 12 sztuk makaronu muszle,
• 2 jajka
Składnik podstawowy dodatkowy:
• 6 plasterków salami ( 4 do farszu, a 2 do dekoracji),
Składniki robocze:
• Sok z cytryny,
• Kurkuma,
• Sól, pierz, ostra papryka do smaku,
Do dekoracji:
• 1 ogórek kiszony,
• 1 plasterek papryki konserwowej,
• Natka pietruszki
Muszelkowa przystawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane i przestudzone obieramy ze skorupki.
2.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy.
3.W trakcie gdy makaron stygnie przygotujemy wypełnienie- nadzienie z kurkumą i salami.
W tym celu serek dzielimy na 2 części. Do pierwszej części dokładamy 4 pokrojone plasterki salami. Miksujemy całość i doprawiamy ostrą papryką. Farszem napełniamy połowę muszelek.
Do drugiej części serka wciskamy do smaku sok z cytryny. Dokładamy kurkumę i miksujemy. Doprawiamy do smaku. Nadzieniem wypełniamy drugą połowę muszli.
Na muszle z jasnym nadzieniem nakładamy po cząstce jajka oraz po plasterku ogórka. Muszle z nadzieniem z salami dekorujemy papryką i kawałkami salami.
Całość układamy na talerzyk i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze