Muszelki (conchiglioni) nadziewane serem

4.5 (167 ocen)

  • 40 min

Ricotta, feta, mozzarella z oliwkami i kabanosami stanowią wypełnienie conchiglioni, a całość wieńczy esencjonalny sos pomidorowy. Jeszcze tylko kilka listków bazylii - i mamy pyszny obiad!

  • 40 min

Składniki:

  • 15 sztuk makaronu duże muszle (conchiglioni)
    150g sera ricotta
    50g fety
    50g mozzarelli
    kilka cienkich kabanosów
    2 łyżki oliwek
    2 łyżki parmezanu
    500ml przecieru pomidorowego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    garść liści bazylii
    sól
    pieprz świeżo mielony
    papryka słodka
    bazylia suszona
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Muszelki (conchiglioni) nadziewane serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente.
    Kabanosy pokroić drobno. Mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać z ricottą, fetą, kabanosami i posiekanymi oliwkami. Doprawić do smaku. Masą serową napełnić muszle.
    Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią.
    Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wlać sos, ułożyć makaron, posypać parmezanem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15-20 minut w temp. 170stC.
    Przed podaniem posypać świeżą bazylią.
    Buon appetito!:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować