Murzynek z makiem i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Murzynek z dodatkiem maku i słodkich bakalii. Mokry, sycący i słodki bez użycia cukru.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ▸150 g maku
    ▸150 g mąki gryczanej
    ▸130 g mąki orkiszowej
    ▸150 g bakalii (u mnie żurawina, morele, śliwki, rodzynki)
    ▸2 szklanki mleka (+aromat migdałowy lub mleko migdałowe)
    ▸70 g oleju
    ▸2 małe banany (najlepiej dojrzałe)
    ▸2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ▸2 łyżki kakao
    polewa
    ▸100 g masła
    ▸4 łyżki kakao
    ▸3 łyżki mleka
    ▸słodzik/cukier wedle uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek

Murzynek z makiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklankę mleka gotujemy w rondelku i dodajemy mak z aromatem (lub mleko migdałowe). Mieszamy ok 2 minut, aby się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia.
    2. Bakalie zalewamy wrzątkiem na 10 minut i odsączamy w wody. Większe owoce kroimy na mniejsze kawałeczki.
    3. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao.
    4. Mokre składniki (ostudzony mak z mlekiem, resztę mleka i olej) i banana rozgniecionego widelcem miksujemy dokładnie.
    5. Łączymy mokre składniki z suchymi i miksujemy do dokładnego połączenia. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach.
    6. Mało rozpuszczamy, dodajemy kakao, mleko i słodzik/cukier. Mieszamy dokładnie i ostudzoną polewą polewamy ostygnięte ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.49 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z makiem, jabłkami i bakaliami

To może cię zainteresować