Murzynek z makiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szklankę mleka gotujemy w rondelku i dodajemy mak z aromatem (lub mleko migdałowe). Mieszamy ok 2 minut, aby się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Bakalie zalewamy wrzątkiem na 10 minut i odsączamy w wody. Większe owoce kroimy na mniejsze kawałeczki.
3. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao.
4. Mokre składniki (ostudzony mak z mlekiem, resztę mleka i olej) i banana rozgniecionego widelcem miksujemy dokładnie.
5. Łączymy mokre składniki z suchymi i miksujemy do dokładnego połączenia. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach.
6. Mało rozpuszczamy, dodajemy kakao, mleko i słodzik/cukier. Mieszamy dokładnie i ostudzoną polewą polewamy ostygnięte ciasto.
Komentarze