Murzynek z bakaliami

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradzi. Ale choć jest bardzo prosty w wykonaniu, to efekt jest pyszny. Takie ciasto z powodzeniem można przygotować o dowolnej porze roku, nam najbardziej smakuje jesienią. Często piekę go też w okolicach Bożego Narodzenia – wtedy udaje piernika ;)

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    1 szkl cukru
    2,5 - 3 szkl mąki
    0,5 szkl oleju
    1 szkl mleka
    1 łyżeczka sody
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    0,5 słoika dżemu (może być powidło śliwkowe, dżem żurawinowy, dżem z dzikiej róży)
    3-4 garści bakalii (posiekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, morele, żurawina, można dodać wiśnie z kompotu)

    Polewa
    Pół kostki margaryny
    4 łyżki cukru
    4 łyżki kakao
    4 łyżki mleka

    Mielone orzechy
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Murzynek Desery

Murzynek z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić mikserem z cukrem. Dodawać na przemian mleko, przesianą mąkę z sodą, na końcu olej. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać kakao i cynamon. Chwilę miksować, by składniki dobrze się połączyły. Dodać dżem i bakalie. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką.
    Blachę o wymiarach około 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec w temp. 180st około 40-45min.
    Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą. Oprószyć mielonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować