Torcik z koroną

4.5 (197 ocen)

  • 3 godz. 10 min

Idealny dla małej księżniczki.

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • BISZKOPT
    szklanka mąki
    szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 jajek
    MASA
    1\2 litra mleka
    2 żółtka
    5 łyżek cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 1\2 kostki masła
    30 dag galaretki w cukrze

    LUKIER PLASTYCZNY
    Na tej stronie znajduje się przepis
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-plastyczny-4
    40 dag lukru
    Barwnik różowy, brokat jadalny
    PONCZ
    Pół szklanki mocnej herbaty z dodatkiem soku pomarańczowego

Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik z koroną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Następnie do piany dodajemy połowę cukru i ubijamy. Oddzielnie utrzeć żółtka z pozostałym cukrem i delikatnie połączyć z pianą. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko łączymy. Gotową masę wylewamy do tortownicy w której smarujemy tylko spód i obsypujemy mąką ( tortownica o wymiarach 20-22cm), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 min sprawdzając patyczkiem czy jest już gotowe, patyczek powinien być suchy. Po ostudzeniu przeciąć na 3 krążki. Naponczować.
  • 2. MASA
    Odlać odrobinę mleka do miseczki, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, oraz żółtkami. Mąki wymieszać w pozostałym mleku i wlać na gotujące się mleko ciągle mieszając, ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzoną masę budyniową.Odrobinę masy odłożyć na posmarowanie ciasta z wierzchu.Do pozostałej masy wmieszać galaretkę pokrojoną w kosteczkę i podzielić na 2 części.
  • Obłożony masą 3. Większą część lukru plastycznego barwimy na różowo.
    PRZEŁOŻENIE TORTU
    Biszkopt - masa - biszkopt - masa - biszkopt, pozostałą masą obłożyć cały tort.
  • Tort pokrywamy lukrem 4. Lukier wałkujemy i pokrywamy nim cały tort, odcinając zbędną część.
  • Obłożony lukrem 5. Wygładzamy lukier i tak przygotowany tort dekorujemy.
  • Przyklejanie falbanek 6. Z białego lukru wykrawać falbanki i przyklejać, wodą lub klejem spożywczym dookoła tortu.Nad falbankami robimy sznureczki z lukru a na końcach falbanek malutkie kokardki.
  • Przyklejanie zawijasów 7. Koronę wykonujemy z wężyków zrobionych z lukru. Nakładamy je na coś okrągłego, aby wyszedł nam pół okrąg, ja do tego celu wykorzystałam miskę zbliżoną szerokością do toru. Na niej układałam wężyki zrobione z lukru, robiłam z nich różne wykrętasy.
  • Zrobiona korona wysycha 8. Skończoną koronę pozostawiamy do wyschnięcia.Malujemy klejem lub wodą i posypujemy jadalnym brokatem.
  • Nakładanie na tort 9. Wyschniętą koronę układamy na torcie razem z miską i delikatnie ściągamy.
  • Jeszcze poprawki 10. Torcik gotowy

Porady

Koronę należy wykonać przynajmniej 2 dni wcześniej aby dobrze wysechł lukier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować