Murzynek z agrestową nutką

5 (1 ocen)

Proste w wykonaniu ciasto, zawrotnie pachnące czekoladą. Jego słodycz przełamuje lekko kwaskowa masa.

Składniki:

  • Ciasto:

    250g margaryny
    2 szkl mąki krupczatki
    1,5 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek
    5 czubatych łyżek kakao
    0,5 szkl mleka

    Masa:

    100g miękkiego masła
    500ml mleka
    1 budyń waniliowy
    1 galaretka o smaku agrestowym
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:

    polewa czekoladowa
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek z agrestową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy w garnku, dodajemy cukry, mieszamy. Następnie wlewamy mleko i wsypujemy kakao, wszystko mieszamy do połączenia trzymając na małym ogniu, a następnie studzimy.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do wystudzonej masy wsypujemy porcjami mąkę, miksując, następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz po kolei żółtka. Miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy ciasto łyżką.
  • 3. Papierem do pieczenia wykładamy dno blachy o wym. 24x38cm. Wlewamy ciasto i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180ºC ok. 45 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. Masa: gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, dodając do niego 2 łyżki cukru. Zdejmujemy z ognia i od razu wsypujemy galaretkę, mieszając całość do połączenia. Masę studzimy. Gdy będzie zimna, ucieramy masło do białości, po czym dodajemy do niego porcjami masę budyniową, miksując do połączenia. Jeśli masa jest rzadka, wstawiamy ją do lodówki aby lekko stężała (uważamy, by całkiem nam nie zastygła, bo będzie ją trudno rozsmarować na cieście).
  • 5. Ciasto kroimy wzdłuż na 2 blaty. Na pierwszy blat wykładamy masę i przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta zdobimy polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.

Porady

Do masy możemy użyć innej kwaskowej galaretki, np. brzoskwiniowej, cytrynowej, pomarańczowej. Możemy również dodać dowolne owoce, np. agrest. Jeśli chcemy uzyskać wyższe ciasto, używamy mniejszej formy niż podana w przepisie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować