Mocno czekoladowy, mokry murzynek z pomarańczową nutą. Naprawdę wart grzechu. Kto raz spróbuje, ten będzie piekł go częściej, ponieważ jest przepyszny.
Murzynek z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, mleko i cukier rozpuszczamy razem w garnku. Studzimy, aż osiągnie letnią temperaturę.
2.Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy kakao, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy aż będzie jednolite.
3.Dżem, jajka, sok i aromat pomarańczowy mieszamy razem w osobnej misce aż utworzą jednolitą konsystencję.
4.Do miski z suchymi składnikami wlewamy wystudzony tłuszcz oraz dodajemy dżem z jajkami i sokiem. Miksujemy, aż masa będzie jednolita. Konsystencja masy ma być półpłynna.
5.Pieczemy na blaszce 24x36 cm wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą w temperaturze 180 stopni, przez około 45-50 minut. Aby ciasto nie opadło, należy nie wyjmować go z piekarnika przez około 30 minut.
Porady
-Do ciasta możemy także dodać bakalie np. rodzynki.
Komentarze