Murzynek z nutką pomarańczy

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mocno czekoladowy, mokry murzynek z pomarańczową nutą. Naprawdę wart grzechu. Kto raz spróbuje, ten będzie piekł go częściej, ponieważ jest przepyszny.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • -3 szklanki mąki pszennej
    -1,5 szklanki cukru
    -1,5 szklanki mleka
    -0,5 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
    -4 łyżki kakao
    -1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
    -3 łyżeczki sody oczyszczonej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 jaja
    -7 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
    -200 g margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Murzynek Desery

Murzynek z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, mleko i cukier rozpuszczamy razem w garnku. Studzimy, aż osiągnie letnią temperaturę.
  • 2. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy kakao, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy aż będzie jednolite.
  • 3. Dżem, jajka, sok i aromat pomarańczowy mieszamy razem w osobnej misce aż utworzą jednolitą konsystencję.
  • 4. Do miski z suchymi składnikami wlewamy wystudzony tłuszcz oraz dodajemy dżem z jajkami i sokiem. Miksujemy, aż masa będzie jednolita. Konsystencja masy ma być półpłynna.
  • 5. Pieczemy na blaszce 24x36 cm wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą w temperaturze 180 stopni, przez około 45-50 minut. Aby ciasto nie opadło, należy nie wyjmować go z piekarnika przez około 30 minut.

Porady

-Do ciasta możemy także dodać bakalie np. rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować