MUFFINY KAKAOWE Z TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

  • 10 min

Idealne połączenie kakao z truskawkami w muffinach

  • 10 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    1 - 2 łyżek kakao
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 jajka
    100 - 150 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    250 ml mleka
    6 łyżek oleju
    szczypta soli
    400 g truskawek
    bułka tarta - do obtoczenia truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny kakaowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mękę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko i olej - wymieszać. Do masy jajecznej dodać produkty sypkie wymieszać, pamiętając o zasadzie by nie mieszać dokładnie tak, aby powstały lekkie grudki dzięki temu muffinki będą bardziej mięciutkie i puszyste. Ciastem napełniać foremki do 3 / 4 wysokości. Do środka każdej włożyć truskawkę, którą wcześniej obtaczamy w bułce tartej.

    Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

    Muffiny po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub ozdobić gorzką czekoladą.

Porady

Sekretem muffinów by były mięciutkie i puszyste w środku, a na zewnątrz lekka skorupka jest niedokładne wymieszanie ciasta. W momencie, gdy widzimy po wymieszaniu składników mokrych z mąką są grudki to bardzo dobrze. Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku i nie opadną na spód ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować