Babeczki :
270 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
200 g truskawek
1 jajko
180 g cukru
100 ml oleju
250 ml jogurtu naturalnego
cukier waniliowy
Krem :
330 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
kilka kropel czerwonego barwnika
Do dekoracji :
perełki
20 sztuk średniej wielkości tyruskawek
Muffiny z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem , sodą i truskawkami pokrojonymi na kawałeczki.
W drugiej misce rozmącić jajko, wymieszać z cukrem, olejem i jogurtem.
Połączyć suche składniki z mokrymi, pamiętając, aby nie mieszać długo.
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć po łyżce ciasta (do 2/3 wysokości).
Piec 20-25 minut w temp. 175*C. Wystudzić na kratce.
2.Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać serek , zmiksować aż składniki się ładnie połączą.
Połowę kremu odłożyć, do reszty dodać barwnik i jeszcze raz zmiksować.
Do szprycy cukierniczej lub rękawa z końcówką w kształcie gwiazdy nałożyć oba kremy na przemian.
Wyciskać krem na babeczki zaczynając od brzegów dookoła, formować stożek.
Ciasteczka udekorować perełkami i truskawkami.
Porady
Barwnik można pominąć .
Z przepisu wychodzi ok 20 babeczek, kremu wystarcza na wszystkie, a nawet odrobina zostaje.
Komentarze