Muffiny z truskawkami

0 (0 ocen)

Sezon truskawkowy nie może się bez nich obejść :)

Składniki:

  • Babeczki :
    270 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    200 g truskawek
    1 jajko
    180 g cukru
    100 ml oleju
    250 ml jogurtu naturalnego
    cukier waniliowy

    Krem :
    330 ml śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    kilka kropel czerwonego barwnika

    Do dekoracji :
    perełki
    20 sztuk średniej wielkości tyruskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffiny z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem , sodą i truskawkami pokrojonymi na kawałeczki.
    W drugiej misce rozmącić jajko, wymieszać z cukrem, olejem i jogurtem.
    Połączyć suche składniki z mokrymi, pamiętając, aby nie mieszać długo.
    Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć po łyżce ciasta (do 2/3 wysokości).
    Piec 20-25 minut w temp. 175*C. Wystudzić na kratce.
  • 2. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać serek , zmiksować aż składniki się ładnie połączą.
    Połowę kremu odłożyć, do reszty dodać barwnik i jeszcze raz zmiksować.
    Do szprycy cukierniczej lub rękawa z końcówką w kształcie gwiazdy nałożyć oba kremy na przemian.
    Wyciskać krem na babeczki zaczynając od brzegów dookoła, formować stożek.
    Ciasteczka udekorować perełkami i truskawkami.

Porady

Barwnik można pominąć . Z przepisu wychodzi ok 20 babeczek, kremu wystarcza na wszystkie, a nawet odrobina zostaje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Śmietana Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować