MUFFINY KAKAOWE Z MASĄ SEROWĄ

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealne połączenie kakao z serem białym i kruszonką połączone w mięciutkie i pulchniutkie muffiny.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:

    2,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    szczypta solo
    1 łyżka proszku do pieczenia
    100 gram rozpuszczonej wystudzonej margaryny
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 - 2 łyżki kakao

    Masa serowa:

    250 g sera białego
    2 - 3 łyżek cukru waniliowego
    0,5 opakowania budyniu waniliowego

    Kruszonka:

    65 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka cukru pudru waniliowego lub cukru waniliowego kryształ
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffiny kakaowe z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka - Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę i włożyć do zamrażalnika. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto.
  • 2. Ciasto kakaowe - Przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodać margarynę i mleko - wymieszać za pomocą różki (trzepaczki) lub łyżki. Do mokrych składników dodać sypkie składniki - wymieszać za pomocą różdżki (trzepaczki) lub łyżki. Nie używamy robota!
  • 3. Masa serowa - Ser biały za pomocą łyżki rozdrobnić, następnie dodać cukier waniliowy dokładnie wymieszać na koniec dodać budyń w proszku i wymieszać do jednolitej masy. Pamiętajmy o bardzo ważnej zasadzie cukier do sera dodajemy dopiero tuż przed nałożeniem sera, gdyż wytwarza się woda, która psuje smak farszu.
  • 4. Do papilotek nakładamy najpierw łyżkę ciasta kakaowego, następnie 1 łyżkę masy serowej, później łyżkę masy kakaowej i na wierzch posypujemy starta kruszonką. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.

    Piec 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Porady

- do wymieszania składników mokrych z suchymi Nie używamy robota! Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość. - cukier do sera dodajemy dopiero tuż przed nałożeniem sera, gdyż wytwarza się woda, która psuje smak farszu. - w internecie można spotkać wiele przepisów na muffiny z serem, gdzie w składnikach do masy dodawane jest jajko można dodać, ale pamiętajmy dodawanie jajek powoduje twardość masy serowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kakao Mleko Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować