Muffiny czekoladowo-miętowe

4.49 (192 ocen)

  • 35 min

Wyborne czekoladowe muffinki z delikatnym smakiem mięty.

  • 35 min

Składniki:

  • -2 szklanki mąki
    -3/4 szklanki cukru
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki kakao
    -tabliczka gorzkiej czekolady
    -jajko
    -pół szklanki mleka
    -pół szklanki wody
    -1/4 szklanki oleju
    -1 torebka mięty do zaparzenia
    *dodatkowo*
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny czekoladowo-miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę gotujemy i parzymy w niej miętę. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Czekoladę kruszymy i topimy w kąpieli wodnej.
    Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek i kakao. Suche składniki łączymy i dodajemy jajko, olej i pół szklanki mleka. Dolewamy także przestudzoną miętę (tyle żeby nie był wrzątek, może być lekko ciepła) i mieszamy. Kiedy masa jest jednolita dolewamy stopioną czekoladę i jeszcze raz wszystko mieszamy łyżką. Masą napełniamy po brzegi papilotki, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy w formie, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Smak mięty będzie bardzo delikatny, jeżeli ktoś ma chęć żeby był intensywniejszy proponuję zaparzyć dwie torebki mięty. Składniki wystarczą na 11 muffinek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować