Muffiny czekoladowo-miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę gotujemy i parzymy w niej miętę. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Czekoladę kruszymy i topimy w kąpieli wodnej.
Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek i kakao. Suche składniki łączymy i dodajemy jajko, olej i pół szklanki mleka. Dolewamy także przestudzoną miętę (tyle żeby nie był wrzątek, może być lekko ciepła) i mieszamy. Kiedy masa jest jednolita dolewamy stopioną czekoladę i jeszcze raz wszystko mieszamy łyżką. Masą napełniamy po brzegi papilotki, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy w formie, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Smak mięty będzie bardzo delikatny, jeżeli ktoś ma chęć żeby był intensywniejszy proponuję zaparzyć dwie torebki mięty.
Składniki wystarczą na 11 muffinek.
Komentarze