Ciasto czekoladowo - miętowe

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Czekolada i mięta to doskonałe połączenie smaków.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    masło do wysmarowania formy

    krem do karpatki
    400 ml mleka
    30 kropli miętowych
    zielony barwnik spożywczy

    100 g masła
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wody

    ananas kandyzowany zielony do dekoracji



Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Ciasto czekoladowo - miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę dodając cukier. Następnie dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Wymieszać razem sypkie składniki ( mąka pszenna, ziemniaczana, kakao, proszek do pieczenia ) i połączyć z jajkami za pomocą szpatułki.
    Całość przełożyć do wysmarowanej masłem formy i włożyć do piekarnika . Piekarnik 180 stopni , pieczenie ok 30 min.
  • 2. Do zimnego mleka wsypać krem do karpatki i miksować aż zgęstnieje.
    Dodać krople miętowe i zielony barwnik.
  • 3. Masło rozpuścić. Dodać cukier , wodę i kakao i mieszać ( na małym ogniu ) aż do momentu połączenia się składników. Wystudzić.
  • 4. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Kremem posmarować dolną część i przyłożyć górną częścią . Na wierzch wylać polewę czekoladową. Udekorować wg uznania. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować