Muffinki z twarożkiem cynamonowym i makiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Siała baba mak...Wiosna już prawie prawie dlatego tym przepisem żegnam zimowe smaki cynamonowe. Polecam serdecznie :)

  • 60 min

Składniki:

  • Przepis na 12szt muffinek:

    300g mąki
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    60g drobnego cukru do wypieków
    60g cukru brązowego
    15g cukru waniliowego
    szczypta soli
    1 Łyżka duża, pełna maku
    Skórka starta z 1/4 dużej pomarańczy
    200g puree z marchewki, opcjonalnie z sokiem pomarańczowym, cynamonem (wedle uznania)
    2 jajka
    200ml kefiru lub jogurtu naturalnego
    120ml oleju dobrej jakości
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki z twarożkiem cynamonowym i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Składniki suche wsypuję do miski i dokładnie mieszam. W drugiej misce mieszam składniki mokre + pure+ mak+ skórka. Przelewam składniki mokre do suchych mieszam tylko do połączenia się ich w nieregularną masę.
  • 2. Przekładam łyżką do przygotowanych wcześniej foremek do muffin z papilotkami. Napełniam je do 3/4 wysokości.
  • 3. Piec w nagrzanym do 180st piekarniku przez ok 15 minut. Przy piecyku gazowym warto podnieść temperaturę o 10 st.

    Studzić na kratce w lekko uchylonym piecyku.
  • 4. Twarożek:

    250g twarogu białego, pełnotłustego
    łyżka śmietany 18%
    dwie łyżeczeki cukru białego
    opakowanie cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki cynamonu (można więcej )

    Całość mieszamy jak na klasyczny twarożek. Po ostygnięciu naszych kropeczkowych muffinek wycinamy w nich otworki i napełniamy je twarożkiem. Dekorujemy makiem.

    Smacznego!

Porady

Można dodać im lekkości ścierając do ciasta skórkę z połowy cytryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować