Muffinki z twarożkiem cynamonowym i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Składniki suche wsypuję do miski i dokładnie mieszam. W drugiej misce mieszam składniki mokre + pure+ mak+ skórka. Przelewam składniki mokre do suchych mieszam tylko do połączenia się ich w nieregularną masę.
2.Przekładam łyżką do przygotowanych wcześniej foremek do muffin z papilotkami. Napełniam je do 3/4 wysokości.
3.Piec w nagrzanym do 180st piekarniku przez ok 15 minut. Przy piecyku gazowym warto podnieść temperaturę o 10 st.
Studzić na kratce w lekko uchylonym piecyku.
4.Twarożek:
250g twarogu białego, pełnotłustego
łyżka śmietany 18%
dwie łyżeczeki cukru białego
opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu (można więcej )
Całość mieszamy jak na klasyczny twarożek. Po ostygnięciu naszych kropeczkowych muffinek wycinamy w nich otworki i napełniamy je twarożkiem. Dekorujemy makiem.
Smacznego!
Porady
Można dodać im lekkości ścierając do ciasta skórkę z połowy cytryny
Komentarze