TORT LEŚNE RUNO

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 4 godz.

Ciasto, które stało się tortem, to przewrotna historia "zakazu" pieczenia do kolejnych świąt( z uwagi na kalorie). Tort który podbił serca moich Gości, prosili o dokładki a nawet prosili o upieczenie specjalnie dla nich. Pyszny,piękny, lekki i oryginalny, godny polecenia.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 450g mrożonego szpinaku, (najlepszy mocno rozdrobniony)
    3 jajka
    1i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    1i 1/3 szklanki oleju rzepakowego
    2 szklanki mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru wanilinowego

    600ml śmietanki 30%
    Puszka małej masy kajmakowej
    3 łyżeczki żelatyny spożywczej

    Sok z 1 wyciśniętej cytryny i pół szklanki przegotowanej wody
    Powidła śliwkowe 3 łyżki stołowe na rozsmarowanie blatu
    Maliny, porzeczki czerwone, czarne, borówki amerykańskie.
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort szpinakowy

Tort leśne runo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy, wyciskamy z nadmiaru wody i odkładamy na bok.

    Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie dodajemy olej i mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko należy wymieszać, po czym dodać szpinak, miksować na najniższych obrotach do połączenia się składników. Przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, forma powinna być wysmarowana masłem, spód wyłożony papierem do pieczenia. Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C.

    Krem:
    Dwa pojemniczki śmietany 30% ubijam w misce. Gdy bita śmietana będzie gotowa dodaję po jednej stołowej łyżce masy kajmakowej.
    *Masy kajmakowej zużywam w ilości 3/4 puszki, resztę ponownie odstawiam do gorącej wody.

    Do bitej śmietany z kajmakiem dodaję żelatynę spożywczą,wcześniej rozpuszczam ją w połowie szklanki gorącej wody- 3 łyżeczki. Uwaga żelatyna musi być w temperaturze pokojowej, zanim dodamy ją do bitej śmietany.
    Na najniższych obrotach dokładnie łączę żelatynę z bitą śmietaną.
    Odstawiam masę do lodówki na około 15-18 minut by zaczęła tężeć.


    Upieczone ciasto zanim przekroję na pół, ścinam nadmiar cista z góry. Rozkruszam w dłoniach i przekładam na osobny talerzyk.
    Przekrawam cisto na dwa blaty.

    Dolny blat umieszczam na tekturce tortowej, nasączam delikatnie wodą z cytryną i smaruję 3 łyżkami powideł śliwkowych. Na tak przygotowany blat wykładam połowę bitej śmietany, następnie nakładam drugi blat, który również delikatnie nasączam wodą z cytryną i delikatnie rozsmarowuję resztę masy kajmakowej, następnie wykładam drugą połowę bitej śmietany.
    Tak przygotowany tort obficie posypuję wcześniej rozkruszonym ciastem, które ścinałam na samym początku.

    Na koniec udekorowałam ciasto malinami i porzeczkami. W sezonie można użyć świeżych porzeczek, truskawek, malin, borówek amerykańskich lub innych owoców na które mamy po porostu ochotę.

    I smacznego:-)

Porady

Masę kajmakową przed użyciem wkładam do gorącej wody by się troszkę rozpuściła, wówczas łatwiej się ją nakłada dobitej śmietany i nie ma grudek. Zanim zacznę ubijać bitą śmietanę rozpuszczam 3 łyżeczki żelatyny spożywczej w połowie standardowej szklanki gorącej wody. Gdy bita śmietana będzie ubita, a żelatyna osiągnie temperaturę pokojową, lub po prostu będzie letnia, wlewam ją do ubitej śmietany. Tort nie jest zbyt słodki ,to wersja light, ale myślę że każdemu łasuchowi zasmakuje. Gdybyśmy chcieli by masa do tortu była słodsza możemy dodać całą puszkę masy kajmakowej, lub pół szklanki cukru, który należy dodać na samym początku i po prostu ubić z nim śmietanę, a następnie dodać masę kajmakową w ilości 3/4 puszki i żelatynę. Cisto możemy śmiało wykorzystać do kolorowych tortów pieczonych dla dzieci :-) tak przemycony szpinak zje niemalże każe dziecko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować