Muffinki bananowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Miękkie, aromatyczne, chrupiące czekoladą i orzechami muffinki bananowe! Prosty przepis, szybkie wykonanie i 20 porcji słodkości do kawy. Pachną bananem i czekoladą, i nastrajają wyjatkowo optymistycznie w pochmurny dzień o każdej porze roku.

  • 45 min

Składniki:

  • • 300 g mąki pszennej
    • 125 g miękkiego masła
    • 2 dojrzałe banany
    • 3 jajka
    • 1/4 szklanki mleka
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 1 gorzka czekolada
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • szczypta soli
    • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Muffinki

Muffinki bananowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Wymieszać suche składniki - mąkę, proszek, sodę, sól.
    • Utrzeć masło z cukrem na gładki krem. Wmieszać do niego po jednym jajku.
    • Dodać rozdrobnione banany, i po trochu suche składniki z mlekiem.
    • Na koniec wmieszać do masy pokrojoną drobno czekoladę i posiekane orzechy.
    • Napełnić papierowe papilotki do 2/3 wysokości - wychodzi ok. 20 sztuk.
    • Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 20-25 minut. Sprawdzić upieczenie drewnianym patyczkiem - ma być suchy.
    • Wystudzić na kratce.

Porady

Muffinki można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować