Muffinki - babeczki gruszkowo-bananowe z suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię teflonową, wrzucamy kostki gruszki i prażymy, aż gruszka będzie miękka. Studzimy.
2.Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę.
3.Mieszamy masę bananową z uprazoną kostką gruszkową.
4.Olej wlewamy do miski i dodajemy dwa jajka. Ubijamy.
5.Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy. Dodajemy masę gruszkowo-bananową oraz wlewamy ubite jajka z olejem. Mieszamy łyżką.
6.Czekoladę siekamy, śliwki suszone sparzamy na sitku.
7.Do ciasta babeczkowego dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
8.Do papierowych papilotek muffinkowych nakładamy po łyzce ciasta, dalej wkładamy do każdej po 1 sztuce śliwki suszonej i przykrywamy resztą ciasta. Wyszło mi 12 muffinek.
9.Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
10.Na kazdą muffinkę nakładamy po pół łyżeczki powideł śliwkowych, a na nie wsypujemy po troszkę kolorowej posypki cukrowej. Mozna muffinki juz nie dekorowac, jeśli ktoś woli mniej słodkie.
Komentarze