Świeża, lekka i szybka letnia sałatka, która nie tylko świetnie smakuje, ale również cieszy oko.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2x125 g kulki mozzarelli
Salsa truskawkowa z bazylią
200g truskawek
1 mała cebulka szalotka, pokrojona w kosteczkę
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka musztardy francuskiej z pełnych ziaren lub octu balsamicznego
kilkanaście liści bazylii
1/2 łyżeczki płatków chili (lub świeżej chili)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Mozzarella z salsą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Salsa: truskawki umyć i pokroić w małą kosteczkę. Listki bazylii umyć, osuszyć i posiekać bardzo drobno. Cebulkę szalotkę pokroić w małą kosteczkę.
Do miski wlać oliwę, ocet balsamiczny lub musztardę, doprawić solą, pieprzem.
Dodać truskawki z bazylią, chili i szalotka, wymieszać.
Mozzarellę dobrze odsączyć, pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na półmisku.
Na wierzch rozłożyć salsę i posypać świeżą bazylią.
Komentarze