Mozzarella z salsą truskawkową

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Świeża, lekka i szybka letnia sałatka, która nie tylko świetnie smakuje, ale również cieszy oko.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2x125 g kulki mozzarelli

    Salsa truskawkowa z bazylią
    200g truskawek
    1 mała cebulka szalotka, pokrojona w kosteczkę
    2 łyżki oliwy extra vergine
    1 łyżka musztardy francuskiej z pełnych ziaren lub octu balsamicznego
    kilkanaście liści bazylii
    1/2 łyżeczki płatków chili (lub świeżej chili)
    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przekąski

Mozzarella z salsą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mozzarella z  Salsa truskawkową 1. Salsa: truskawki umyć i pokroić w małą kosteczkę. Listki bazylii umyć, osuszyć i posiekać bardzo drobno. Cebulkę szalotkę pokroić w małą kosteczkę.

    Do miski wlać oliwę, ocet balsamiczny lub musztardę, doprawić solą, pieprzem.
    Dodać truskawki z bazylią, chili i szalotka, wymieszać.
    Mozzarellę dobrze odsączyć, pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na półmisku.
    Na wierzch rozłożyć salsę i posypać świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować