Brzoskwinka z orzechową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z octem.
Następnie dodajemy cukier, ucieramy i dodajemy resztę składników. Gdy się połączą wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wlewamy na blachę 26x22cm. i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 30 min.
Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół. Nasączamy.
2.Śmietankę ubijamy na sztywno, dzielimy na dwa.
Do jednej części dodajemy kawę i cukier puder. Delikatnie mieszamy, po czym dodajemy zmielone orzechy. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie.
Herbatniki nasączamy w kawie, układamy na kremie.
Galaretki przygotowujemy w odrobinę mniejszej ilości wody niż jest na opakowaniu. Gdy wystygną i lekko stężeją, dodajemy je do drugiej części ubitej śmietanki. Rozsmarowujemy na herbatnikach. Przykrywamy drugim biszkoptem.
3.Polewa. Czekoladę, śmietanę i margarynę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier, i gdy wszystko będzie połączone, dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i szybciutko mieszamy. Odstawiamy i czekamy do lekkiego ostygnięcia. Polewamy ciasto i posypujemy wiórkami.
Komentarze