Szpinakowe roladki z marchewkowymi frytkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierwszy raz robiłam frytki z marchwi, i szczerze jestem pod wrażeniem ich smaku. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    pół op. szpinaku mrożonego
    2 spore marchewki
    kostka sera fety
    olej rzepakowy, masło
    Przyprawy: zioła prowansalskie, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna, pieprz ziołowy

Szpinakowe roladki z marchewkowymi frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w paski o dł. ok. 4 cm- grubość ok. 1 cm. Polewamy je olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
    Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st. na ok. 20-25min.
  • 2. Udka myjemy, usuwamy kości.Lekko rozbijamy. Posypujemy przyprawa uniwersalna, pieprzem i odstawiamy.
    Szpinak smażymy na maśle, dodajemy czosnek granulowany i ewentualnie przyprawy do smaku (jak kto lubi).
    Szpinak rozsmarowujemy na udkach, następnie kładziemy pokrojoną fetę i zwijamy w roladkę. Spinamy wykałaczkami i obsmażamy ze wszystkich stron na głębszym oleju.
    Kiedy już będzie obsmażone mięsko, przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok. 7-10 min.
    Podajemy z frytkami z marchwi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy