Kawowo-śmietankowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś dla wielbicieli kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    szkl. mąki
    szkl. cukru
    płaska łyżka proszku do pieczenia
    4 jajka
    łyżka octu
    2 czubate łyżki kakao
    łyżka mąki ziemniaczanej
    1/4 szkl. wody gazowanej

    Masa I:
    2.5 łyżki kawy rozpuszczalnej
    szklanka przegotowanej ciepłej wody
    budyń śmietankowy
    łyżka żelatyny+pół szklanki letniej wody

    Masa II:
    1/2 śmietany 30%

    Ponadto:
    opak. okrągłych biszkoptów
    pół szkl. przygotowanej kawy rozpuszczalnej do nasączania biszkoptów


Kawowo-śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno.Żółtka mieszamy z octem, dodajemy cukier, mieszamy. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,kakao i wodę gazowaną. Miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę o wym. 22x 37cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st. na ok. 30 min. Po tym czasie zostawiamy go na jakieś 15 minut w wyłączonym piekarniku
  • 2. Kawę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, w razie potrzeby słodzimy.
    Żelatynę rozpuszczamy w pół szkl. letniej wody.Odstawiamy do napęcznienia.
    Kawę zagotowujemy, rozpuszczamy budyń.Mieszamy.Dodajemy żelatynę.
    Kremem smarujemy biszkopt.Na nim układamy nasączone biszkopty.
  • 3. Śmietankę ubijamy.Smarujemy ciasto.Odstawiamy do stężenia do lodówki, najlepiej na noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy