Kawowo-śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno.Żółtka mieszamy z octem, dodajemy cukier, mieszamy. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,kakao i wodę gazowaną. Miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę o wym. 22x 37cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st. na ok. 30 min. Po tym czasie zostawiamy go na jakieś 15 minut w wyłączonym piekarniku
2.Kawę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, w razie potrzeby słodzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w pół szkl. letniej wody.Odstawiamy do napęcznienia.
Kawę zagotowujemy, rozpuszczamy budyń.Mieszamy.Dodajemy żelatynę.
Kremem smarujemy biszkopt.Na nim układamy nasączone biszkopty.
3.Śmietankę ubijamy.Smarujemy ciasto.Odstawiamy do stężenia do lodówki, najlepiej na noc.
Komentarze