Młode pieczone marchewki z dipem tahini

5 (4 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Młode pieczone marchewki z dipem tahini

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 5 młodych marchewek,
    - świeża kolendra (albo natkę pietruszki),
    - sezam biały, czarny,
    - pistacje prażone.

    Marynata:
    - 2 łyżki oliwy z oliwek,
    - 1 łyżka octu balsamicznego,
    - sól, pieprz,
    - 1 łyżka miodu.

    Dip tahini:
    - 1 łyżka pasty tahini,
    - 3 łyżki oliwy z oliwek,
    - 1 łyżeczka suszonej kolendry liści,
    - 1 ząbek czosnku,
    - 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
    - 1 jogurt naturalny (mały),
    - woda/mleko do uzyskania konsystencji lejącej, chyba że lubimy gęste sosy,
    - sól (do smaku).
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Młode pieczone marchewki z dipem tahini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki dobrze myjemy i szorujemy. Robimy marynatę: wszystko mieszamy. Grubsze marchewki przecinamy na pół wzdłuż, mniejsze możemy zostawić w całości. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Marchewki smarujemy marynatą. Pieczemy w 180stopniach ok. 20-30 min. Na sam koniec możemy dorzucić sezam, pistacje, żeby się jeszcze trochę uprażyły. Po wyjęciu polewamy sosem, posypujemy orzeszkami, sezamem, kolendrą/pietruszką. Maczamy marchewki dipie.
    Dip tahini:
    wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku, ew dodajemy wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji w zależności czy wolimy gęstszy czy bardziej lejący się sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować