Pieczone marchewki

4.5 (190 ocen)

  • 25 min

Najlepsze są młode, prosto z ogródka. Chrupiące, jędrne, skropione oliwą z oliwek, oprószone solą morską, listkami rozmarynu, świeżym pieprzem... Od razu z piekarnika podaję je na obiad jako dodatek do mięsa lub na kolację z jogurtowo-czosnkowym dipem...

  • 25 min

Składniki:

  • 3-4 marchewki (lub 2-3 pęczki młodej marchwi)
    1/2 selera
    1-2 pietruszki
    2 łyżki oliwy z oliwek
    kilka gałązek rozmarynu
    sól morska (użyłam młynka Kamis)
    świeżo mielony pieprz
    szczypta tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać (młode wystarczy dobrze wyszorować). Marchew i pietruszkę pokroić w podłużne ćwiartki, selera w słupki/kawałki.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą, wyłożyć warzywa, oprószyć solą, pieprzem, listkami rozmarynu, tymiankiem. Skropić oliwą. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 180stC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować