Pieczone frytki z marchewki z dipem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obieramy lub dokładnie lub dokładnie szorujemy, a następnie kroimy w słupki. W miseczce mieszamy olej z przyprawami i wlewamy powstałą marynatę do marchewek. Mieszamy tak, aby równomiernie pokryły się przyprawami. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy na niej marchewki (najlepiej ułożyć je jedna przy drugiej, w jednej warstwie, aby równomiernie się upiekły). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Gdy frytki się pieką, przygotowujemy dip: do jogurtu naturalnego dodajemy olej rzepakowy, posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie mieszamy. Podajemy frytki z dipem.
Smacznego :)
Komentarze