Pieczone frytki z marchewki z dipem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Frytki z marchewki upieczone w piekarniku i podane z dipem na bazie jogurtu naturalnego. Nieco pikantne i dobrze przyprawione.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • marchew 3 duże szt
    olej rzepakowy 4 łyżki
    papryka słodka mielona 1 łyżeczka
    chili pieprz cayenne 1/2 łyżeczki
    oregano 1 łyżeczka
    tymianek 1/2 łyżeczki
    bazylia 1/2 łyżeczki
    sól
    pieprz
    Dip:
    jogurt naturalny 150 gram
    ząbki czosnku 3 ząbki
    natka pietruszki 1 łyżka (posiekana)
    olej rzepakowy 1 łyżka
    Pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Pieczone frytki z marchewki z dipem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy lub dokładnie lub dokładnie szorujemy, a następnie kroimy w słupki. W miseczce mieszamy olej z przyprawami i wlewamy powstałą marynatę do marchewek. Mieszamy tak, aby równomiernie pokryły się przyprawami. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy na niej marchewki (najlepiej ułożyć je jedna przy drugiej, w jednej warstwie, aby równomiernie się upiekły). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
    Gdy frytki się pieką, przygotowujemy dip: do jogurtu naturalnego dodajemy olej rzepakowy, posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie mieszamy. Podajemy frytki z dipem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować