Nareszcie jest sezon na młode warzywa, dla mnie kapustka jest ich królową, można z niej wyczarować setki pysznych potraw. Dzisiaj zagościła na stole w towarzystwie szpinaku i pieczarek.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 wczesna kapusta
1/2 paczki szpinaku baby
250 g małych pieczarek + 1 średnia cebula
masło do smażenia pieczarek + kilka łyżek słodkiej śmietanki
posiekany koperek
zasmażka na maśle z płaskiej łyżki mąki
sól, pieprz świeżo mielony, łyżeczka soku z cytryny
Młoda kapustka ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustkę pokroić, chwilę wygnieść z dodatkiem soli aby zmniejszyć jej objętość, wlać 1/2 szklanki wody i wstawić do gotowania.
Pieczarki jeśli małe pokroić na ćwiartki, lub większe w talarki, przesmażyć na maśle w raz z pokrojoną cebulą, dodając porcjami śmietankę.
Do miękkiej już kapusty dodać pieczarki, listki szpinaku i posiekany koperek, zrobić zasmażkę i całość zagęścić.
Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Komentarze