Mleko roślinne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko migdałowe:
Migdały zalewamy wodą i przykrywamy. Moczymy przez całą noc. Następnego dnia płuczemy i miksujemy w blenderze, przez kilka minut, dodając 4 szkl. wody. Następnie przecedzamy wszystko przez gazę i gotowe. Używając nawet drobnego sitka cząstki migdałów mogą przedostać się do mleka dlatego ja polecam gazę podwójnie złożoną.
Mleko kokosowe:
1 szkl. wiórek kokosowych zalewamy 3 szklankami wody, moczymy przez 4 godziny. Wiórek nie płuczemy, miksujemy je razem z wodą, którą używaliśmy do namaczania wiórków.
Mleko z orzechów nerkowca
1 szkl. orzechów nerkowca zalewamy wodą i przykrywamy. Moczymy przez minimum 4 godziny. Następnie płuczemy je i miksujemy w blenderze, przez kilka minut, dodając 4 szkl. wody. Następnie przecedzamy wszystko przez podwójnie złożoną gazę.
Mleko piłam przez 2 kolejne dni, przechowywałam je w lodówce, nie polecam dłuższego przechowywania.
Komentarze