Miodownik z bajaderkowymi kuleczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa orzechowa:Rozpuść w rondelku margarynę,dodaj miód, cukier oraz orzechy,wymieszaj i gotuj 5 minut.
Ciasto miodowe: Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj i przełóż na blachę (32*25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia,piec ok. 15 min na złoty kolor w temp.150 stopni.
Na trzeci kawałek ciasta wyłóż masę orzechową i tak samo upiec jak poprzednie placki.
2.Ciasto cynamonowe: Wsyp do miski wszystkie sypkie składniki i dodaj mokre,całość wymiksuj na jednolite ciasto. Przełóż na blachę (32*25 cm) piec 30 min, w temp. 150 stopni.
3.Kuleczki bajaderkowe: Ciasto pokrusz w mikserze. Mleko,margarynę oraz czekoladę przełóż do rondelka i zagotuj to rozpuszczenia składników, dodaj kakao,wymieszaj. Do miski przesyp pokruszone ciasto, dodaj mieszankę czekoladowa ,dżem oraz aromat,połącz. Formuj kuleczki w wielkości orzecha laskowego (mnie wyszło ok. 55 sztuk). Schłodź w lodówce.
4.Krem budyniowy: 2 szkl. mleka zagotuj z cukrem, w pozostałym rozrób proszek budyniowy i ugotuj budyń. Schłodź.
Margarynę utrzyj i dodawaj po łyżce budyniu, wymiksuj na gładki krem.
Krem podziel dwie części
5.Warstwa śmietanowa: Śnieżkę wraz z fixem ubij według instrukcji na opakowaniu,dodaj 10 pokruszonych kuleczek bajaderkowych,wymieszaj.
6.przełożenie ciasta:
Ciasto cynamonowe posmaruj połową kremu budyniowego ułóż kuleczki ( 42 szt.), przykryj miodownikiem, rozsmaruj druga część kremu i przykryj plackiem miodowym, wyłóż warstwe śmietanową i przykryj miodownikiem z masa orzechową.
Komentarze