Miodownik wg Beaty

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 40 min

Moje ulubione ciasto, dość czasochłonne ale zawsze wychodzi genialne :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej tortowej
    15 dag cukru
    2 łyżki miodu
    2 łyżki mleka
    1/2 kostki margaryny Palma z Murzynkiem
    1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
    2 jajka

    Krem:
    1/2 l mleka
    15 dag cukru
    1 op cukru waniliowego
    10 kopiastych łyżek kaszy manny
    1 kostka margaryny Palma z Murzynkiem
    Kwasek cytrynowy (na czubku łyżeczki)

    Polewa
    10 dag margaryny Palma z Murzynkiem
    3 łyżki cukru
    4 łyżki kakao
    3 łyżki mleka skondensowanego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik wg beaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto dzielimy na 3 części, wygniatami placki, pieczemy 1. Ciasto:
    W rondelku rozpuszczamy margarynę. Do miski wkładamy wszystkie składniki, dodajemy przestudzoną margarynę i zagniatamy ciasto, jeśli jest za suche dodajemy mleko, jeśli zaś za rzadkie mąkę. Ciasto ma ładnie odchodzić od dłoni. Dzielimy je na trzy części, każdą z nich rozkładamy na pergaminie (w blasze o rozmiarach 23x35 cm)
  • upieczony placek 2. Placki pieczemy po kolei w piekarniku nagrzanym do 180st C przez 20 min. Po wyjęciu ciasto będzie dość miękkie ale szybko stwardnieje.
  • mannę gotujemy na mleku razem z cukrem 3. Krem:
    Gotujemy mleko razem z cukrami, do gotującego się wsypujemy powoli mannę mieszając tak aby nie powstały grudki. Z tej ilości manny krem wyjdzie gęsty :) Garnek zaciągamy folią spożywczą aby krem nie obeschnął na wierzchu i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • placki przekładamy kremem 4. W misce miksujemy margarynę i partiami dodajemy mannę. Gdy będzie mieć konsystencję kremu dodajemy kwasek cytrynowy tak aby złamać słodki smak, ilość zależy od indywidualnych upodobań, ale przeciętnie jest to ok tyle ile mieści się na czubku łyżeczki, ja próbuję i dodaję po trochu, smak cytrynowy ma nie być wyraźnie wyczuwalny. Ostudzone placki przekładamy kremem.
  • miodownik polewamy polewą i dekorujemy 5. Polewa:
    W rondelku rozpuszczamy margarynę. Rondel zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, kakao i mleko, (ja robię na oko) i dokładnie mieszamy, nie gotujemy! gdyż może nam się zważyć, dzięki mleku skondensowanemu polewa ma fajną konsystencje. Gorącą polewą polewamy ciasto i dekorujemy wg uznania.

Porady

WAŻNE! Ciasto jest najlepsze na drugi a nawet trzeci dzień po upieczeniu, wcześniej jest twarde i musi nasiąknąć od kremu, przechowujemy w lodówce :) Ładnie prezentuje się na stole jeśli powycinamy kawałki foremką do ciasteczek, troszkę zabawy ale fajny efekt :) Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować