Wstążki z pietruszkowym pesto i piersią z kurczaka

4.5 (141 ocen)

  • 30 min

Pomysł na szybki obiad lub niespodziewaną wizytę znajomych. Makaron z aromatycznym pesto z pietruszki i kurczakiem idealny nie tylko na wiosnę.

  • 30 min

Składniki:

  • Pesto:
    2 duże pęczki natki z pietruszki
    2 ząbki czosnku
    Sok z 1 cytryny
    ½ szklanki łuskanego słonecznika
    ¼ szklanki oliwy
    Sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    400 g makaronu wstążki
    1 podwójna pierś z kurczaka
    oliwa do smażenia mięsa

Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wstążki z pietruszkowym pesto i piersią z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstawiamy wodę na makaron.
    Na suchej patelni prażymy słonecznik. Powinien się lekko zarumienić (będzie ładnie pachnieć) i przesypujemy na talerz aby ostygł.
  • pierś pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem 2. Pierś myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
    Smażymy na 2 łyżkach oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Do garnka z gotującą się osoloną wodą wkładamy makaron i i gotujemy al dente.
  • pietruszkę wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek i sok z cytryny 4. Przygotowujemy pesto.
    Pietruszkę płuczemy i obcinamy dolną część gałązek. Wkładamy do wysokiego naczynia.
    Dodajemy obrany i pokrojony w mniejsze kawałki czosnek, sok z cytryny.
  • wsypujemy podprażony słonecznik i wlewamy oliwę 5. Następnie wsypujemy słonecznik i wlewamy oliwę.
  • składniki dokładnie blendujemy 6. Całość blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • ugotowany makaron przekładamy na patelnię z mięsem i dodajemy pesto 7. Odlewamy makaron ale nie przelewamy go zimną wodą!
    Przekładamy go na patelnię z usmażonym mięsem i dodajemy pesto.
    Całość mieszamy lekko podgrzewając.
  • makaron podajemy od razu po przygotowaniu, smacznego :) 8. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego .

Porady

Makaron można podgrzać i zjeść np drugiego dnia, warto wtedy go lekko podlać wodą i podgrzać na patelni. Jednak najsmaczniejszy jest świeżo po przygotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować