Mini serniczki z Nutellą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Serniczki z Nutellą, mascarpone i kawałkami czekolady :) Wyszły pyszne, słodziutkie i mięciutkie. Zapraszam do pieczenia!(przepis własny)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • na spód:
    100 g orzeszków w miodzie lub ciasteczek
    2 łyżki masła

    na masę serową:
    200 g sera z wiaderka
    150 g serka mascarpone
    2 czubate łyżki Nutelli
    2 łyżki drobnego cukru
    2 jajka od szczęśliwej kurki
    4 kostki mlecznej czekolady, drobno posiekanej

    dodatkowo:
    150 ml śmietany 30%
    1-2 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    4 kostki czekolady, startej na tarce

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
    CZAS CHŁODZENIA: 120 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Mini serniczki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy na patelni. Orzeszki (lub ciasteczka) blendujemy drobno, dodajemy masło i mieszamy. Foremkę do babeczek (9 szt) wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy po łyżce orzeszkowej masy, delikatnie uklepujemy.
  • 2. Wszystkie składniki na masę (poza czekoladą) umieszczamy w misie miksera i miksujemy jedynie do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Wykładamy na orzeszkowy spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 25 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku a następnie wkładamy do lodówki na 1,5 godziny.
  • 3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy ekstrakt z wanilii. Na każdy mini serniczek wykładamy po 1 łyżce bitej śmietany, posypujemy wiórkami czekolady. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować