Mini serniczki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy na patelni. Orzeszki (lub ciasteczka) blendujemy drobno, dodajemy masło i mieszamy. Foremkę do babeczek (9 szt) wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy po łyżce orzeszkowej masy, delikatnie uklepujemy.
2.Wszystkie składniki na masę (poza czekoladą) umieszczamy w misie miksera i miksujemy jedynie do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Wykładamy na orzeszkowy spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 25 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku a następnie wkładamy do lodówki na 1,5 godziny.
3.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy ekstrakt z wanilii. Na każdy mini serniczek wykładamy po 1 łyżce bitej śmietany, posypujemy wiórkami czekolady. Smacznego! :)
Komentarze