Mini - serniczki

5 (168 ocen)

Zainspirowana przepisem Majki na A'LA SERNIK zrobiłam mini - serniczki. Są przepyszne: kremowy ser i chrupiąca posypka :) Może komuś też posmakują... Majka, dziękuję :)

Składniki:

  • Na 12 sztuk:
    12 cienkich plasterków murzynka lub innej babki, ewentualnie gotowe ciasteczka
    1 duże opakowanie gęstej śmietany 18% (380g)
    1/4 szklanki cukru
    1 jajko
    1 budyń waniliowy (na 0,5 litra mleka)
    1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Muffinki

Mini - serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremki do muffinek lekko natłuszczamy Jeśli mamy silikonowe, to nie trzeba.
    Z plasterków murzynka lub babki wykrawamy literatką 12 kółek wielkości dna foremki. Wykładamy foremki ciastem, lekko dociskamy.
    (Ewentualnie foremki wykładamy gotowymi ciasteczkami.)
  • 2. Cukier ubijamy z żółtkiem, dodajemy śmietanę, pastę waniliową i budyń. Ubijamy razem. Dodajemy ubitą pianę z białka i delikatnie mieszamy.
  • 3. Do foremek, na ciasto, wlewamy masę śmietanową. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem.
  • mini - serniczki 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) i pieczemy 35-40 minut.

Porady

Moje foremki mają średnicę dna ok. 5cm, a pojemność 50 ml. Jeśli mamy babkę o większym przekroju, to wystarczy 6 plasterków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować