Kukurydziane racuszki na zsiadłym mleku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne racuszki przygotowane na zsiadłym mleku i mące kukurydzianej, podane ze śmietaną i sezonowymi owocami. Pyszności

  • 30 min

Składniki:

  • dla 3 osób (9 racuszków):
    50 g mąki pszennej tortowej
    50 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową)
    50 g mąki kukurydzianej
    szczypta sody oczyszczonej
    2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego
    1 duże jajko
    3/4 szklanki zsiadłego mleka

    Dodatkowo:
    1/2 szklanki śmietany 12%
    1/2 łyżki cukru pudru
    sezonowe owoce (u mnie żółta porzeczka)
    listki mięty do przybrania
    olej do smażenia


    CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kukurydziane racuszki na zsiadłym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiewamy wszystkie mąki, dodajemy sodę oczyszczoną i cukier, dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy jajko , a następnie zsiadłe mleko. Mieszamy ostatni raz do połączenia składników i odstawiamy na bok na 15 minut.
  • 2. Na małej patelni rozgrzewamy olej na średnio wysokim ogniu (w skali 1-9 rozgrzałam na 7). Powinno być go tyle, żeby po wlaniu ciasta było ono prawie całe pokryte olejem. Małą chochelką wlewamy ciasto partiami na patelnię i smażymy około 1 minuty. Przewracamy i smażymy kolejną minutę (smażyłam po 2 placuszki na raz, żeby zbytnio nie zmieniać temperatury oleju). Odsączamy na ręczniku papierowym.
  • 3. Śmietanę 12% mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Racuszki rozkładamy na talerze, polewamy śmietaną, dekorujemy owocami i listkami mięty. Podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować