mini ptysie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

nie znam osoby, która by ich nie lubiła ! :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - masło: 100 gramów
    - mąka: 150 gramów
    - mleko: 250 mililitrów
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier puder: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - śmietana 30%: 500 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie

Mini ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W szerokim, płaskim rondelku mieszamy masło, wodę, mleko, sól i cukier. Ogrzewamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i natychmiast wsypujemy do rondla całą mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Stawiamy rondel ponownie na ogniu i ogrzewamy – ciągle mieszając – przez około dwie minuty. Ciasto przekładamy do miski miksera. Włączamy mikser i dodajemy po jednym jajku. gotowe ciasto powinno być gęste, gładkie i lśniące. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy, na blachę wyłożoną pergaminem, niewielkie porcje ciasta.


    Ptysie pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 15 – 20 minut. Nie otwieramy piekarnika w czasie pieczenia! Ptysie wyjmujemy gdy są złociste i suche.

    KREM
    śmietana30 %
    cukier puder ( dwie łyżki )

    Śmietanę ubijamy pod koniec dodajemy cukier puder .

    Za pomocą szprycy dodawać krem do każdego ptysia nakłuwając je od spodu .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Wesele Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować