Mini pizza z rzodkiewką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna wiosenna pizza z rzodkiewką, bryndzą i wędzoną szynką.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na 4 mini pizze:
    ciasto:
    300 g mąki
    20 g drożdży
    150 ml letniego mleka lub wody
    pół łyżeczki soli
    łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy oleju rzepakowego
    obłożenie:
    około 40 małych rzodkiewek razem z listkami
    200 g bryndzy
    4 plasterki wędzonej surowej szynki
    oregano
    sól
    pieprz
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Mini pizza z rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i kruszymy w nie drożdże i wsypujemy cukier. Wlewamy letnie mleko i zostawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy oliwę i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze tak by uzyskać 4 okrągłe placki.
  • rzodkiewki 2. Na patelni topimy masło, podsmażamy na nim przez 2-3 minuty dokładnie wypłukane rzodkiewki. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
  • pizza 3. Na przygotowane spody do pizzy kruszymy bryndzę, układamy podduszone rzodkiewki i paseczki szynki. Całość oprószamy oregano. Pieczemy 15-20 minut w 230 stopniach na najniższym poziomie piecyka.

    Pizzę możemy podawać z ulubionym sosem np. jogurtowo-ziołowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować