A może by tak przygotować wersję mini popularnej pizzy?
Niesamowity aromat i smak, dzięki dobrze dobranym składnikom, puszyste ciasto sprawią, że mini pizze świetnie smakują na ciepło jaki i również na zimno.
2 godz. 10 min
Dla 10 osób
Składniki:
CIASTO:
40 g drożdży
2 łyżki cukru
500 g mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki letniej wody
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1.Ze szklanki wody, 1 łyżki cukru, drożdży i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Zostawić do wrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, na końcu dodać olej i dokładnie wyrobić.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki i chwilę podsmażyć.
Dodać pomidory z puszki, przyprawić solą i pieprzem. Dodać oregano. Smażyć ok 15 min. Wystudzić.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kosteczkę.
Cebulę obrać, pokroić drobno.
Pieczarki umyć, pokroić w plastry, podsmażyć na masełku.
Ciasto rozwałkować cienko, wycinać okręgi o średnicy 11 cm /z ciasta wyszło 20 sztuk/.
Okręgi poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy posmarować przygotowanym sosem.
Wyłożyć pozostałe składniki, posypać startym serem i przyprawami.
Zostawić chwilę do wyrośnięcia.
Piec około 10 minut w 170 stopniach.
Komentarze