1.Na początku w garnuszku łączymy mleko z cukrem i drożdżami. Podgrzewamy tak aby wszystko było ciepłe ale nie gorące( za gorące mleko w połączeniu z drożdżami może je zaparzyć).
2.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, przyprawy oraz ciepłe mleko z drożdżami. Na koniec dolewamy olej i ugniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 min.
3.Gdy nasze ciasto nabiera objętości pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pieczarki. Następnie myjemy i kroimy filet z kurczaka na małe kawałki, dodajemy ulubioną przyprawę i również smażymy.
4.Gotowe ciasto(powinno podwoić swoją objętość) dzielimy na 6 częście i z każdej formujemy krążki, ukladamy na blaszce do pieczenia. Smarujemy placki keczupem, kładziemy kawałek sera, pieczarki i kurczaka. Wierch możemy przykryć serem. Zapiekamy przez 15 min w 170 stopniach.
Najlepiej smakują ciepłe.
Komentarze