Co zrobić z resztką twarogu, który został nam robiąc sernik? Ja postanowiłam rozpieścić troszkę samą siebie po wizycie znajomych i zrobić mini serniczki kawowe.
1.Masło rozpuść. Herbatnik potłucz wałkiem albo zmiksuj blenderem razem z migdałami. Dodaj rozpuszczone masło do herbatników z migdałami i wymieszaj do połączenia się obu składników.
2.Wyjmij obręcze do przygotowywania potraw. Moje obręcze mają 7,5 cm średnicy. Do środka włóż grubą folię i sklej taśmą.
Można użyć specjalistycznej folii spożywczej, jednak jest ona dość droga. Ja używam foli, która została mi po szczypiorku albo wykorzystuję zwykłą folię do bindowania :)
3.Na dno wyłóż ciasteczkową masę i wyrównaj, lekko ubijając. Ja używam w tym celu trzonek noża. Delikatnie wysuń obręcz. W ten sam sposób przygotuj pozostałe minidesery. Na koniec włóż ruloniki do lodówki na około 10 minut.
4.W tym czasie przygotuj masę serową. Zmiksuj ser, żółtko, ekstrakt z wanilii oraz kawę rozpuszczoną w 1 łyżeczce ciepłej wody i cukier puder.
W odrębnej miseczce ubij na sztywno białko z odrobiną soli. Delikatnie wmieszaj do masy serowej.
5.Wyjmij z lodówki wcześniej przygotowane ruloniki i równomiernie rozłóż masę serową na wierzch ciasteczek. Włóż z powrotem do zamrażalnika na 1,5 do 2 godzin.
Wyjmij z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem. Zdejmij folię i posyp kakao, udekoruj owocami i migdałami.
Smacznego!
Komentarze