1.Ciasto: W garnku rozpuszczamy margarynę, po czym wlewamy wodę i szczyptę soli,czekamy aż całość się zagotuje. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesianą mąkę energicznie mieszając do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu do ciasta wbijamy kolejno jaja, za każdym razem starannie ugniatamy ręką. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Całość przekładamy do szprycy i wlewamy paski długości ok. 10 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy eklerki z pieca i zostawiamy do wystudzenia. W wolnej chwili robimy krem.
Krem: Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Obie mąki mieszamy z 1 szklanką mleka. Łączymy z żółtkami.
Pozostałe 2 szklanki mleka i 1 szklankę cukru zagotować, do gotującego się mleka wlać żółtka wcześniej połączone z mąkami, cały czas mieszać, aby nie powstały grudki podczas gotowania.
Eklerki powinny być już chłodne zatem przekrawamy je wzdłuż i wypełniamy przygotowanym przestygniętym (może być ciepły)
kremem.
Polewa: Dzielimy tabliczkę czekolady na kostki, wkładamy do miseczki i dodajemy 1 łyżeczkę masła. Wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę. Wyjmujemy i mieszamy łyżeczką.
Na koniec eklerki polewamy przygotowaną polewą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Komentarze