Mini eklerki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto - Rozpuszczamy w wodzie margarynę, dodać soli. Gdy się rozpuści dodać mąkę - chwilę podgrzać, dobrze wymieszać. Gdy masa ostygnie dodać jajka, dobrze wymieszać. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego formujemy malutkie eklerki - pieczemy 20 minut w temp. 200
2.Masa - Do jednej szklanki zimnego mleka dodać jajko i żółtka - dobrze wymieszać. Wmieszać cukier waniliowy i budyń.
Resztę mleka podgrzać na ogniu, gdy będzie gorące ale jeszcze się nie zagotuje cały czas mieszając, dolewać cienkim strumieniem zimne mleko z budyniem i jajkami. Kiedy się połączy i zagotuj, odstawić.
Utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodawać budyń.
Przygotowanym krem przekładamy do worka cukierniczego nakładamy na jedno ciasto, przykrywając drugim.
Komentarze