Mini eklerki z kremem

5 (154 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Łatwe w przygotowaniu i szybko mini eklerki z kremem, polane czekoladą.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 250 ml wody
    - 100 g margaryny
    - szczypta soli
    - 200 g mąki
    - 6 jajek

    Masa budyniowa
    - 500 ml mleka
    - 1 jajko
    - 2 żółtka
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 budyń śmietankowy
    - 1 kostka masła
    - 200 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini eklerki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto - Rozpuszczamy w wodzie margarynę, dodać soli. Gdy się rozpuści dodać mąkę - chwilę podgrzać, dobrze wymieszać. Gdy masa ostygnie dodać jajka, dobrze wymieszać. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego formujemy malutkie eklerki - pieczemy 20 minut w temp. 200
  • 2. Masa - Do jednej szklanki zimnego mleka dodać jajko i żółtka - dobrze wymieszać. Wmieszać cukier waniliowy i budyń.

    Resztę mleka podgrzać na ogniu, gdy będzie gorące ale jeszcze się nie zagotuje cały czas mieszając, dolewać cienkim strumieniem zimne mleko z budyniem i jajkami. Kiedy się połączy i zagotuj, odstawić.

    Utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodawać budyń.

    Przygotowanym krem przekładamy do worka cukierniczego nakładamy na jedno ciasto, przykrywając drugim.

    Wierz polewam czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować